Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotuj bulion warzywny.
Filet z sandacza zmiel w maszynce.
Dodaj posiekany koperek, kaszę mannę, bułkę tartą, jajka i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Z tak przygotowanej masy uformuj wałek i owiń folią spożywczą. Zwiąż końce folii. Całość ponakłuwaj wykałaczką, by folia nie popękała podczas gotowania.
Owiniętą w folię masę rybną włóż do garnka, zalej bulionem i gotuj około 30 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
Następnie wyjmij rybę, a do zimnego wywaru dodaj roztrzepane białko jajka i ocet.
Podgrzewaj aż do zagotowania, cały czas mieszając.
Przelej wywar przez sitko wyłożone gazą.
Rozprowadź żelatynę w kilku łyżeczkach zimnej wody, a następnie dodaj do gorącego wywaru i mieszaj, aż dokładnie się rozpuści. Dopraw do smaku szczyptą cukru. Odstaw, żeby wywar wystygł i zaczął gęstnieć.
Sandacza odwiń z folii i pokrój w grube plastry.
Na dno półmiska wlej kilka łyżek zimnego wywaru z żelatyną i poczekaj, aż zastygnie.
Wsyp część odsączonych warzyw z puszki i ułóż na nich plastry gotowanej ryby.
Na wierzch dołóż pozostałe warzywa, pokrojone w plastry jajka na twardo i listki koperku.
Polej częścią galarety i odstaw do lodówki, żeby stężała.
Po pewnym czasie wlej resztę galarety tak, by pokryła wszystkie składniki.
Zostaw w lodówce, aż całość dobrze zastygnie.